Archiwum grudzień 2015, strona 1


gru 01 2015 Jakie soki pić, a z jakimi lepiej nie przesadzać?...
Komentarze: 0

Znajdą się osoby, które powiedzą Ci, że nawet świeżo wyciskane soki nie są dobre dla zdrowia. Jako argument usłyszysz, że sok zawiera za dużo cukru, który pozbawiony błonnika bardzo szybko dostaje się do krwi (ma wysoki indeks glikemiczny) i w rezultacie efekt jest podobny do zjedzenie cukrów prostych (np. słodyczy, czy białego pieczywa). I to jest prawda, ale nie jest to argument przeciwko piciu wyciskanych soków. Jeżeli kupując wyciskarkę marzysz o świeżo wyciśniętym soku z pomarańczy i tylko taki sok (w dużych ilościach) planujesz pić, to rzeczywiście ilość cukru, jaką dostarczysz do organizmu, może być zbyt duża. Dla zdrowia lepiej jest zjeść całą pomarańczę (razem z błonnikiem), niż wypić wyciśnięty z niej sok. Jeżeli jednak nie wyobrażasz sobie śniadania bez szklanki soku pomarańczowego i do tej pory w Twojej szklance był zawsze kupny sok z kartonu, to kupno wyciskarki jest dobrym krokiem w trosce o własne zdrowie. Tak to już w odżywianiu jest, że nie wszystko można podzielić na dobre/złe, zdrowe/niezdrowe. Wiele zależy od iloci spożywanego składnika, naszej sytuacji życiowej, dostępnego czasu, a także całokształtu diety. Jeżeli minimalizujesz ilość cukru w diecie i regularnie się ruszasz, to cukier ze szklanki soku nie wyrządzi Ci krzywdy. Jeśli kupując wyciskarkę chcesz z niej wycisnąć jak najwięcej dla własnego zdrowia (a nie tylko dla własnej przyjemności), korzystaj ze wskazówek poniżej:soki.png – podstawą soku powinny być warzywa (marchew, buraki, kapusta, ogórek, seler naciowy), – owoce mają tylko nadać smak (jabłko, pomarańcza, cytryna), – dodatek zielonych liści bardzo podnosi wartość odżywczą soku. . Nasze ulubione połączenia na sok to: – marchew + jabłko – burak + pomarańcza – marchew + burak + jabłko .

ulciaczechowicz : :
gru 01 2015 Dlaczego warto pić wyciskane soki?
Komentarze: 0

Świeże soki są świetnym uzupełnieniem codziennej diety. W procesie wyciskania sok zostaje oddzielony od pozostałej części warzywa czy owocu. Dzięki temu jest bardzo szybko trawiony, a witaminy i mikroelementy natychmiast przedostają się krwiobiegu. W szklance soku jesteś w stanie „upchnąć” dużo większą ilość warzyw, czy owoców, niż byłbyś w stanie zjeść w tym czasie, czy nawet wypić w postaci koktajlu. Przykładowo robiąc dla mnie i Tomka koktajl typu „Kubuś”, używam jedno jabłko, jedną marchewkę i jednego banana. Robiąc sok wykorzystuję około 6-8 marchewek i 2-3 duże jabłka. Zwiększenie spożycia surowych warzyw i owoców (w postaci soków, koktajli, surówek) doda Ci sił i energii, a także uchroni przed chorobami wzmacniając układ immunologiczny.

ulciaczechowicz : :
gru 01 2015 Co ostatnio jest popularne?
Komentarze: 0

Ostatnio coraz bardziej popularne stają się wyciskane soki warzywne i owocowe. Po pierwsze dlatego, że rośnie świadomość wpływu zdrowego odżywiania na nasze zdrowie i samopoczucie. Po drugie coraz łatwiej kupić sprzęt niezbędny do przygotowania soku. Różnego rodzaju wyciskarki i sokowirówki pojawiają się w coraz większej ilości supermarketów. Jeżeli zastanawiasz się czy warto pić soki, jakie warzywa i owoce przerobić na sok, to ten artykuł jest dla Ciebie :)

ulciaczechowicz : :
gru 01 2015 Wyciskane soki
Komentarze: 0

ulciaczechowicz : :