Komentarze: 0
Na moim blogu możemy dowiedzieć się jak odżywiać się zdrowo,jakie ćwiczenia robić,ogólnie jak prowadzić zdrowy styl życia
pn | wt | sr | cz | pt | so | nd |
30 | 01 | 02 | 03 | 04 | 05 | 06 |
07 | 08 | 09 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 | 01 | 02 | 03 |
W 2008 roku wykazano iż przyjmowanie suplementów wapnia powodowało niewielki i nietrwały spadek ciśnienia krwi (zawsze coś) oraz mniejsze wchłanianie tłuszczy nasyconych. Teoretycznie mniejsze wchłanianie tłuszczy nasyconych to niższy cholesterol, a niższy cholesterol to mniejsza szansa na choroby układu krwionośnego (ataki serca, udary mózgu, itp.). Niby pozytywnie, ale dalsze badania pokazały, że te wnioski są błędne. Największe i najdłuższe badanie nad suplementami wapnia, przeprowadzone przez Women’s Health Initiative, na początku nie wykazało żadnych negatywnych efektów. Ale… po dokładnym sprawdzeniu okazało się, że większość badanych kobiet (54%) przyjmowała już suplementy wapnia przed przystąpieniem do badania, w związku z czym badanie nie sprawdzało różnic pomiędzy suplementowaniem i brakiem suplementacji, a pomiędzy mniejszą i większą dawką suplementu. Dokonano więc nowego podziału i sprawdzono efekty przyjmowania wapnia tylko u tych kobiet, które nie łykały go przed przystąpieniem do badania. W wyniku tej nowej obserwacji stwierdzono… że u kobiet, które zaczęły przyjmować wapń (tabletki) dopiero w trakcie badania, wystąpiło wyraźnie więcej ataków serca i udarów niż u kobiet, które w trakcie trwania badania nadal nie korzystały z suplementów. Później okazało się, że to nie było jedyne badanie, które potwierdzało tą zależność. Kolejne weryfikacje wcześniejszej rewelacji pokazywały to samo, czyli że przyjmowanie suplementów wapnia jest szkodliwe i zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci. .
Na to pytanie nie ma jednej dobrej odpowiedzi. Czym innym jest sok, czym innym koktajl. Pijąc koktajl dostarczasz błonnik (którego nie ma w soku), pijąc sok dostarczasz witaminy i mikroelementy ze zdecydowanie większej ilości warzyw (niż w tej samej ilości koktajlu). Zdecydowaną przewagą koktajlu jest szybkość wykonania i umycia urządzenia. To głównie dlatego my codziennie sięgamy po koktajl, a tylko średnio raz w tygodniu po wyciskany sok. Umycie blendera zajmuje dosłownie minutę, a wyciskarka wymaga już kilku do kilkunastu minut. Nasza wyciskarka dodatkowo się zacina i czasami bardzo ciężko ją rozłożyć i złożyć. Ale sięgamy po nią, bo koktajle z burakiem zupełnie nam nie smakują, a sok jest bardzo dobry.
Sokowirówki to urządzenia starego typu. Obecnie popularność zyskują wyciskarki. Główna różnica polega na tym, iż sokowirówka szybko tnie warzywa na bardzo małe kawałki. W efekcie podgrzewa sok, przez co traci on część swoich cennych właściwości. Wyciskarki działają wolno i zamiast ciąć produkt, zgniatają go, aby wycisnąć sok. Tak przygotowany sok ma wszystkie swoje właściwości.